Wednesday, June 24, 2015

Reţete pentru copii de 1 an, sau ce mănâncă Ioana la un an şi 3 luni

Unul dintre avantajele faptului că ne-am mutat la soacra mea este mâncarea. Ioana mănâncă mai bine, mai păcălită, mai din convingere, ia în greutate bine, suntem în grafic. Soacră-mea este foarte preocupată de acest aspect, mai întreabă prin vecinii cu copii mici ce mai fac de mâncare copilului, se inspiră, inventează. Şi tot ea îi găteşte Ioanei, mâncare gustoasă, cu carne în proporţie de 80% de la ţară, de la părinţii mei. Încă pasăm mâncarea, aşa cere clienta, dar suntem pe drumul cel bun, mâine poimâine mănâncă singură fără să facă dezastru în jur, aşa cum se întâmplă acum când decide că e momentul să pună ea mâna pe lingură, pentru că, nu-i aşa, nimeni nu face treaba mai bine ca tine. 
Aşadar meniul Ioanei pe o săptămână arată cam aşa:
- dovlecei umpluţi (curăţaţi de coajă, umpluţi cu carne de pui sau vită tocată, o lingură de orez, sare, ulei de măsline, ceapă, morcov, pătrunjel, roşii). Peste ei pun smântână bio, succesul e garantat.
- pilaf cu pui (carne de pui, ceapă, morcov, orez, sare, ulei de măsline)
- piure de cartof şi carne dată prin blender cu sos (sosul nu trebuie să conţină nimic prăjit)
- supă de găluşti (ceapă, morcov, ţelină, păstârnac, supă de pui şi găluşti din ou şi griş)
- mâncare de fasole verde cu vită sau pui(ceapă, morcov, ţelină, păstârnac, fasole verde, sare, ulei de măsline, roşie)
- peşte cu brocolli şi conopidă la aparat de gătit cu aburi, ulei de măsline şi sare (combinaţie foarte bună, merge şi fiert) sau
- peşte cu un cartof şi un morcov, cu puţin ulei de măsline
- omletă dintr-un ou cu brânză şi sare, în tigaie, copt, fără ulei (nu e bună nici un fel de afumătură pentru cei mici)
- mâncare de conopidă şi dovlecel (ceapă, morcov, ţelină, păstârnac, dovlecel, conopidă şi brocolli, un cartof, o roşie)
- spanac cu carne sau ou ( ceapă, morcov, ţelină, păstârnac, spanac opărit, roşie, sare, ulei de măsline- spanacul nu se fierbe, pentru că pierde prorietăţile). 
Să nu uit. Pătrunjel verde pe unde merge combinat. Foarte bun şi plin de vitamine. 
Peste tot ulei de măsline. Nimic prăjit, nu carne de porc până la 3 ani cel puţin. Încă nu mănâncă două feluri de mâncare, mai acceptă uneori câteva linguriţe de supă după masă. 
Câteodată mănâncă pâine, făcută în casă din făină întegrală. 
Mâncarea Ioanei e atât de gustoasă, încât de multe ori eu mănânc ce rămâne, sau în timp ce-i dau, mai scap şi la mine câteva linguriţe. Nu de alta, dar să o conving că e foarte bun. 
Voi ce le mai gătiţi copiilor?  

2 comments:

  1. Aveti noroc cu soacra, este tare bine sa ai pe cineva care sa gateasca gustos si sanatos! Ma voi inspira si eu din lista ta si voi incerca dovleceii umpluti, pana acum nu am facut niciodata.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Intr-adevar, suntem norocosi ca o avem. Plus ca ea se pricepe sa faca piata, cunoaste taranii adevarati cu produse bio, ca au mai ramas putini din astia. Merge si ardei umplut, dar dovlecelul e mai dulce, mai ales daca e curatat de coaja.

      Delete